Triggerpoints

Triggerpoints staan in de volksmond bekend als spierknopen en deze worden opgeheven door de triggerpoint-methodiek. Het zijn eigenlijk zeer lokale verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat. Van buitenaf zijn deze spierknopen voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes of strengetjes. Wanneer je er flinke druk opgeeft, kan dit een uitstralende pijn opwekken in een ander deel van het lichaam. Triggerpoints kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan, en altijd op vaste plaatsen. Namelijk daar waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt. Vaak is de oorzaak overbelasting of een trauma (bijvoorbeeld een operatie of ongeluk), maar ook te weinig beweging, stress of slechte voeding kunnen leiden tot het ontstaan.

 Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels. In de normale ruststand is een spiervezel noch uitgerekt, noch samengetrokken (zie A). Wanneer een overbelaste spier door een microscoop wordt bekeken, blijkt dat een aantal spiervezels op een bepaald punt meer zijn samengetrokken dan in het omringende gebied (zie B). Hierdoor ontstaat een lokale verdikking en slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich ophopen en vervolgens samenkleven. Dit zijn triggerpoints. Triggerpoints houden het overige deel van de spiervezel op grote spanning (zie C). Dit veroorzaakt het stijve gevoel in een spier.

Het uitstralingsgebied
Elk triggerpoint heeft een specifiek pijnuitstralingsgebied dat in veel gevallen een ander gebied bestrijkt dan de plek van het triggerpoint zelf. Een triggerpoint in de kleine bilspier, veroorzaakt een pijn die uitstraalt tot in de enkel. En veel spanning in de monnikskapspier, kan leiden tot hoofdpijn (zie plaatje). Ook kan het voorkomen dat uw therapeut een spier bij uw schouderblad behandelt, terwijl u dit in de uw arm voelt. Elk triggerpoint heeft dus een uniek pijnpatroon dat soms totaal andere lichaamsdelen bestrijkt. Door deze kennis blijken een hoop “vage” pijnklachten nu wel verklaarbaar en behandelbaar. Triggerpoints kunnen ontstaan in allerlei situaties waarin spieren op een onprettige manier worden gebruikt.

maak hier jouw afspraak


Oorzaken van triggerpoint:

 • Overbelasting van spieren door:
  • het herhaaldelijk uitvoeren van een zelfde beweging
  • het langdurig statisch aanspannen (bijv het zitten met opgetrokken schouders)
  • kortdurende zware inspanning (zwaar tillen, sporten, in de tuin werken)
  • verkeerde houding
  • stress
  • lichamelijke kenmerken (beenlengteverschil, bekken scheefstand, platvoeten)
 • Plotselinge schokken, valpartijen, botsingen en operaties
 • Injectie in een spier

Triggerpoint behandeling

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren behandeld worden. Het verminderen of verhelpen van pijn door middel van triggerpoint massage is een zeer effectieve methode waarmee u ook zelf invloed kan uitoefenen op uw klachten. De behandeling bestaat uit diepe massage door de therapeut en zelfmassage door uzelf. Voor het welslagen van de therapie is het van belang dat u de zelfmassage consequent (minimaal 2 keer per dag gedurende een paar minuten) toepast.

Termijn waarin (pijn)klachten zijn verlicht:

 • Acute klachten                       Vrijwel meteen
 • Meeste klachten                    Binnen 3 tot 10 dagen
 • Chronische klachten           Binnen 6 weken


De methodiek is het meest effectief als de triggerpoints vaak maar kort behandeld worden. Zelfbehandeling maakt daarom deel uit van de methodiek. Zo neemt u uw gezondheid mede in eigen hand en komt u van klacht tot kracht.

Kijk op het volgende filmpje voor een uitgebreide uitleg.Deze methodiek kan indien u daarvoor verzekerd bent gedeeltelijk worden vergoed. O.a. door CZ, Menzis en F.B.T.O.


Prijs van de Triggerpoint-methodiek:

 

60 minuten voor € 52,50

 

Deze vorm van massage kan indien u daarvoor verzekerd bent gedeeltelijk worden vergoed. O.a. door CZ, Menzis en FBTO.


maak hier jouw afspraak

Nek Schouder massage 

Prijs per 30 minuten € 30,00 

Prijs per 60 minuten € 52,50  

Holistische massage

Prijs per 30 minuten € 30,00 

Prijs per 60 minuten € 52,50

 

Zweedse Massage

 Prijs per 30 minuten € 30,00 

Prijs per 60 minuten € 52,50

   

Shiatsu Massage

Prijs per 30 minuten € 30,00 

Prijs per 60 minuten € 52,50

 

Hotstonen-massage

Prijs per 30 minuten € 30,00 

Prijs per 60 minuten € 52,50


Therapeutische massage

Prijs per 30 minuten € 30,00 

Prijs per 60 minuten € 52,50maak hier jouw afspraak

Ontspanningsmassagetilburg.nl

Gronsveldlaan 57

5043LR Tilburg

Tel:  06 - 47 37 95 96  of  06 - 83 94 00 12

Bank: NL45RABO0304888966

B.T.W. NL050335339B02

K.V.K. 63580381